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Article 24 & Appendix M – 

Last Chance Agreements 

(LCAs) 

Q:  What is a Last Chance Agreement (LCA)?  

What am I agreeing to when I sign a Last 

Chance Agreement? 

 A:  The LCA is a trade-off negotiated by 

the union and the agency.  You keep your 

job, but agree if you violate the agreement 

you are automatically removed.  The 

intention is to provide an employee one 

last chance to rehabilitate and remain on 

the job.  The discharge/removal is held in 

abeyance during this time so that you can 

prove you can perform your job without 

violating policies and procedures. 

 “…the Employee receives an 

opportunity for rehabilitation and a penalty 

less than what other employees do and the 

Employer receives a promise of 

rehabilitation and the freedom to choose 

the next level of discipline for future 

infractions.  Clearly, the Grievant chose to 

give up certain due process rights when he 

signed the agreement  and he must now 

live with that decision.” Arbitration #412 

Smith. 

 

 

 

Q: How does a 

Last Chance Agreement relate to the 

Just Cause standard normally required 

in discipline per Article 24.01? 

 A:  Just Cause no longer applies.  It is 

as if the Just Cause provision has been 

removed from the Collective Bargaining 

Agreement and replaced with the Last 

Chance Agreement.  That is part of what 

the employee “gives up” in order to keep 

his/her job. 

 “The usual protections under the CBA 

and Article 24 are superfluous in the LCA 

context based upon the agreed upon 

language within the LCA.  The fundamental 

principle of fairness and compliance with 

procedural and substantive prerequisite 

are eliminated or modified, if the parties’ 

language is unambiguous as to what 

“rights” the Grievant sacrificed to save his 

job.” Arbitration #921 Washington. 

 

Q: How long do LCA’s last? 

 A:  The typical LCA is for two years.  

Sometimes the agency may agree to one 

year.  Under provisions in Appendix M 

Drug-Free Workplace Policy a grievant 

may enter, under certain circumstances, 

an LCA lasting 5 or more years.  The LCA 

is in full effect and enforceable through the  
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last day of the agreement.  In other words, 

violating the Last Chance Agreement 

within just a few days of the ending date of 

the agreement will not mitigate the 

removal.

 

Q: What if I do not sign the LCA that is 

offered? 

 A:  The decision is yours to make.  If 

you don’t sign the LCA management may 

remove you from employment.  Your 

grievance will then be processed through 

the grievance procedure.  Your case will be 

heard by the Discharge Review 

Committee, who will determine if your 

individual case has merit and will vote to 

take the grievance forward to  arbitration or 

will determine that your case does not 

have merit and has no chance to succeed 

at arbitration.  The Discharge Review 

Committee will most likely ask you or the 

Staff Representative if an LCA was offered 

and why you chose to turn it down. 

 

Q: Can I argue disparate treatment? 

 A:  No.  Being on an LCA makes you 

different from other employees — you are 

no longer similarly situated to other 

employees.  You cannot compare 

discipline given to other employees for 

similar violations. 

 “Assuming the claim of disparate 

treatment to be true, this would be a 

persuasive argument were it not for the 

Last Chance Agreement which created a 

situation of inequality by the parties’ mutual 

consent.” Arbitration #412 Smith 

Q:  Can I argue I didn’t receive notice? 

 A:  No.  By signing the agreement you 

have been given “notice” of violations for 

which you will be automatically removed. 

 “The last chance agreement is an 

agreement that is particularized to this 

Grievant at a time where the Grievant had 

pending a decision by the Employer to 

discharge him.   This clearly establishes a 

duty upon the Grievant to be aware of 

(Rule 26.)”  Arbitration #998 Murphy. 

 

Q:  Can I argue I didn’t understand the 

LCA? 

 A:  No. The LCA is represented as 

evidence.  If it has your signature and the 

signature of the agency designee and the 

union was present when you signed it, the 

arbitrator assumes that everyone 

understands what is being agreed to.   

 “The facts in this case clearly reveal that 

the grievant entered into a Last Chance 

Agreement.  It was signed off by the union; 

it was signed off by the grievant in the 

presence of the union and it was signed off 

by management at the same time.  I found 

that the writing of the Last Chance 

Agreement and the contents therein are 

fair, just,  and equitable and the grievant’s 

complaint that its use was too draconian 

must fall on dea(f) ears.” Arbitration #1031 

Feldman. 
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   “Under this agreement, a removal 

(discharge) of the Grievant was held in 

abeyance, and the Grievant specifically 

agrees and understands that he must 

strictly adhere to (the Employer’s ) policies 

and work rules in order to retain (his) 

position.”   Arbitration #1031 Feldman.   

 

Q:  When is a case involving a Last 

Chance Agreement taken to arbitration?  

 A: The only time a removal case could 

be taken to an arbitrator is if there is a 

factual question of whether or not the 

grievant genuinely committed a violation 

that would then put the LCA into play.  If 

there is clear and convincing evidence that 

the grievant committed a violation covered 

under the LCA the case is not arbitrable.  

 

Q:  Why do Arbitrators not overturn 

Last Chance Agreements?  

A:  Because in collective bargaining that 

is what the parties have agreed to.  The 

Last Chance Agreement is a special 

situation.  If Arbitrators were to start 

modifying Last Chance Agreements the 

employer would not want to enter into 

them.  Then we would lose one tool to 

protect a member’s job. 

 

“Once adopted by the parties, however, 

it becomes virtually impossible for any 

arbitrator to modify the terms agreed to by 

the parties and an individual grievant.  The 

terms may be viewed as unreasonable, 

inequitable and excessive by the arbitrator.  

Regardless, an arbitrator must assume the 

parties and the Grievant were fully aware 

and cognizant of the ramifications attached 

to any signing.” Arbitration #208 Pincus. 

 

“However harsh the terms of the 

agreement may seem, they were agreed to 

by the Grievant, and the Arbitrator must 

defer.” Arbitration #412 Smith 

 

First of all, the agreement is written such 

that they are limited in their authority to 

modify the discipline. 

 

“To a certain extent I agree with the 

Union that these are not actions in-and-of-

themselves warranting termination…But a 

proven act of misconduct must be viewed 

in its context.  The context here includes 

that this is not the Grievant’s first offense 

and he was on a last chance agreement 

strictly limiting an arbitrator’s authority to 

that of reviewing whether he violated the 

Last Chance Agreement and/or the rule.  

Having found that he broke the Last 

Chance Agreement when he violated the 

rule, I have no authority to modify the 

decision.  For these reasons I must uphold 

his removal.”  Arbitration #961 Smith   

 

 

Q:  Is an LCA a negotiated “right”? 

 

A:  No (except in the case of Appendix 

M-Drug-Free Workplace Policy.)  The 

agency must be willing to enter into an 

agreement.  It is a mutual decision.  There 

is no contractual language that says the 

agency must offer an LCA.  Just because 

another employee was offered an LCA and 

signed it does not mean you have a right to 
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be offered an LCA.  It is a case-by-case 

decision.  No rationale has to be provided. 

 

 Appendix M-Drug Free Workplace 

Policy is an exception.  That language 

gives an employee who is found - on the 

first occasion – to be under the influence of 

drugs on duty, the opportunity to enter and 

complete a substance abuse program 

under the terms of a Last Chance 

agreement.  That Last Chance agreement 

can be for five (5) or more years, 

depending on the circumstances. 

 

REFERENCES: 

Article 24.01; Appendix M 

Arbitration #: 208; 412; 921; 961; 998; 
1031  
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