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Article 30.02 & 31.01E -  MILITARY 
LEAVE 
 
ACTIVATION 
 
There are essentially two types of military 
leave: 
 

• Federal Duty pursuant to Executive 
Order by the President because of an 
Act of Congress or Governor’s Order 
pursuant to ORC Section 5919.29 – 
employees serving in the uniformed 
services, called to federal duty 
because of an Executive Order of the 
President, because of an Act of 
Congress, or because of a Governor’s 
directive pursuant to ORC Section 
5919.29.  Employees on this type of 
leave are paid by the federal 
government. This duty includes, but is 
not limited to the following: annual 
training, weekend drills, schools or 
other training, and most recently, Ohio 
National Guard members on airport 
security duty or reservists called to 
active duty. 

• State Active Duty pursuant to 
Governor’s Proclamation – employees 
serving in the Ohio National Guard, 
called to state active duty by the 
Governor. This occurs infrequently 
and is most often in response to 
disasters or civil unrest. See, ORC 
Section 5923.21. Employees on this 
type of leave are paid by warrant of 
the Auditor of State. 

 
Q:  I have been called to report to my unit. 

What do I need to do to request leave? 
 
A: To process the leave request, please 

submit a copy of your orders to your 
human resources office. A letter on 
military unit letterhead, signed by your 
military commander, may be submitted as 
a temporary document in lieu of the 
orders. Once you have your official 

orders, it is your responsibility to provide 
a copy of the orders to your human 
resources office. 

 
 If you are unable to provide a copy of 

your orders or a letter from your 
commander, you must use your available 
leave or be placed on a leave of absence. 

 
Q: Will I be taken off payroll once I am 

activated? 
 
A: No. 
 
Q: I am a temporary employee. Am I 

entitled to military leave? 
 
A: No, only permanent employees are 

eligible for military leave. 
 
MILITARY LEAVE HOURS 
 
Q: How many hours of military leave is a 

state employee entitled to receive each 
year? 

 
A: Permanent public employees are entitled 

to a leave of absence from their 
respective positions without loss of pay 
for periods up to one month for each 
calendar year in which they are 
performing service in the uniformed 
services. A month means 22 eight-hour 
workdays or 176 hours within one 
calendar year. 

 
Q: What happens when I have exhausted 

this calendar year’s 22 work days or 
176 hours? 

 
A: Once you have exhausted all 22 work 

days or 176 hours in a calendar year, you 
may be placed on a leave of absence or  
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use your available vacation, personal or 
comp time balances. After exhaustion of all 
balances you will be placed on a leave of 
absence without pay and a pay differential as 
set forth in Ohio Revised Code 5923.05(B). 
 
Q: I have a balance of military leave 

hours. Can I carry forward those hours 
to the next calendar year’s allotment of 
176 hours? 

 
A: No, unused hours are lost. 
 
INSURANCE COVERAGE 
 
Q: Will I continue to have benefits for 

myself and my family? 
 
A: Dental, vision and life insurance 

premiums will be paid by the agency as 
long as you remain on the payroll. You 
will continue with your existing family or 
single coverage for dental vision and life 
insurance. 

 
 Amended Substitute Senate Bill 164 

provides for employees called to Federal 
Duty, that the State of Ohio will continue 
to pay the employer’s share of health 
insurance and the employee will still be 
responsible for his/her share of 
insurance. 

 
 Employees on State Active Duty will be 

responsible for both the employee and 
employer’s share of the insurance. See, 
ORC Section 5923.051. 

 
 Employees who choose to carry a State 

of Ohio sponsored health plan may pay 
for their share using the following options: 

 1. Make a direct pay to their employer 
 2. Payment will be automatically 

deducted from earnings that the 
employee receives during the 
payroll period, by 

  a. From usage of military leave 
(176 hours per year). 

  b. From his/her military leave 
differential as provided in SB 
164. 

 
 
 

  c. From available leave balances: 
vacation, personal and comp 
time, until exhausted.  

   An employee will not be 
permitted to use 8 hours of paid 
leave per pay period or alternate 
between paid and unpaid status. 
Once an employee has depleted 
all the paid leave that he or she 
has elected to utilize, he or she 
will be placed on unpaid status. 

 3. Receive an advancement of money 
(up to $1500 per calendar year) to 
cover the employee’s share of 
health care. Agencies will track the 
amount of money advanced, then 
recoup this money once the 
employee receives a payment from 
the agency. 

 
Q: Can I use my available leave balances 

while I am activated to make my health 
insurance premium payment? 

 
A: Vacation, personal and comp time 

balances may be used. Employees will 
not be permitted to use 8 hours of paid 
leave per pay period or allowed to jump 
back and forth from paid leave to “no pay” 
status. Example: An employee may not 
use eight hours of vacation for the first 
payroll the next month. An employee may 
not spread out a remaining balance of 40 
hours of vacation leave by taking 8 hours 
over 5 pay periods. If the employee has 
elected to take those 40 hours of 
vacation, it will be used in a lump. Sick 
leave may not be used. 

 
Q: While on leave without pay, who pays 

for my health insurance? 
 
A: Amended Substitute Senate Bill 164 

provides for employees called to Federal 
Duty, that the State of Ohio will continue 
to pay the employer’s share of health 
insurance and the employee will still be 
responsible for their share of insurance. 

 Employees on State Active Duty will be 
responsible for both the employee and 
employer’s share of the insurance. See, 
ORC Section 5923.051. 

 
  



Employees who choose to carry a State of 
Ohio sponsored health plan may pay for 
their share using the following options: 

 1. Make a direct pay to their employer 
 2. Payment will be automatically 

deducted from earnings that the 
employee receives during the 
payroll period, by 

  a. From usage of military leave 
(176 hours per year). 

  b. From his/her military leave 
differential as provided in SB 
164. 

  c. Use of available vacation, 
personal or comp time balances. 

 3. Receive an advancement of money 
(up to $1500 per calendar year) to 
cover the employee’s share of 
health care. Agencies will track the 
amount of money advanced, then 
recoup this money once the 
employee receives a payment from 
the agency. 

 
Q: I have exhausted all 176 hours of 

military leave with pay and available 
leave balances. How can I continue my 
health coverage? 

 
A: Employees who choose to carry a State 

of Ohio sponsored health plan may pay 
for their share using the following options: 

 1. Make a direct pay to their employer 
 2. Payment will be automatically 

deducted from earnings that the 
employee receives during the 
payroll period, by 

  a. From usage of military leave 
(176 hours per year). 

  b. From his/her military leave 
differential as provided in SB 
164. 

 3. Receive an advancement of money 
(up to $1500 per calendar year) to 
cover the employee’s share of 
health care. Agencies will track the  

  amount of money advanced, then 
recoup this money once the 
employee receives a payment from 
the agency. 

 
 
 
 
 

Q: Do I have to enroll in the military’s 
health plan? 

 
A: No. After 31 days of active military 

service, you are automatically enrolled in 
Tricare, the military health care plan. 

 
Q: Who pays for my claims if I continue 

my State of Ohio health coverage and I 
am automatically enrolled in the 
military plan? 

 
A: The state health plan pays first because it 

is the primary health care insurance plan. 
 
Q: What happens to my supplemental life 

insurance policy while I am on active 
duty? 

 
A: If you wish to continue your coverage, 

you must contact Prudential to make 
arrangements for direct payments. Your 
rate will not change unless you enter a 
new rate level based on your age. If you 
do not continue coverage, you may enroll 
again at any open enrollment period. 

 
Q: I am currently enrolled in Long Term 

Care. How can I continue coverage? 
 
A: You will need to contact Aetna to make 

arrangements for paying the premium 
directly to them. Aetna’s number is 1-800-
537-8521. 

 
OTHER TYPES OF LEAVE 
 
Q: I am currently on disability/workers’ 

compensation/occupational injury 
leave and I have been called up. Will 
my benefits be stopped? 

 
A: Further clarification is being sought and 

the answer may be provided on a case-
by-case basis. However, benefits will  

 continue if military job duties are not in 
conflict with approved medical 
documentation on file. Continued medical 
documentation will be accepted from an 
authorized military physician. 

 
 
 
 
 



Q: I am currently on an approved leave of 
absence and have been activated. Is 
my leave terminated? 

 
A: Your approved leave is terminated when 

you report to duty. You must notify your 
agency’s human resources office of this 
change in status. 

 
REINSTATEMENT/RECALL RIGHTS 
 
Q: What documents are required to be 

reinstated to my position? 
 
A: To be entitled to reinstatement/ 

reemployment, you must receive a 
certificate of satisfactory service or 
general discharge (e.g., under honorable 
conditions). 

 
Q: When will I be reinstated upon 

completion of active duty? 
 
A: You must apply for reinstatement after 

you return from uniformed service leave 
to your agency, within the period set forth 
below: 

 
 For reinstatement from leaves of less 

than 30 days: Immediately upon release 
from duty, you will be returned to the 
same or similar position within your 
former classification. Your agency must 
allow for travel time and eight hours of 
rest; 

 Leaves of 31 to 180 days: Reinstatement 
within 14 days of completing uniformed 
service requirement; 

 Leaves of more than 180 days: 
Reinstatement within 90 days of  

 completing uniformed service require-
ment. 

 
Q: Once I ask for reinstatement, do I get 

my old position back? 
 
A: Upon return from a period of duty in the 

uniformed services lasting 90 days or 
less, you will be returned to the same or 
similar position within your former 
classification. If the period of duty lasts 
more than 90 days, you may be placed in  

 
 
 
 

 any position of equivalent status, seniority 
and pay, regardless of the duration of 
duty. If the appointing authority 
demonstrates to the director of  
Administrative Services, that 
reinstatement is impossible or would 
impose undue hardship, you will be 
assigned to another position with like 
seniority, status and pay or the nearest 
approximation thereof consistent with the 
circumstances of the case. 

 
Q: I am currently laid off and have been 

called to active duty. What are my 
rights? 

 
A: If you could have been recalled while on 

active duty, you are entitled to a working 
position upon release from active duty if 
you have applied for reinstatement. 

 
Q: If my agency has a layoff while I’m on 

active duty, can I be laid off? 
 
A: You cannot be laid off while you are on 

military leave. When you return to work, 
you may be subject to layoff. 

 
PAY INCREASES 
 
Q: Will I get may pay increases while on 

active duty? 
 
A: Yes, you will be entitled to receive any 

pay increase(s) while on active duty. For 
the Military Leave Differential calculation 
and for the payment of the 176 hours of 
military leave per calendar year, the 
agency will move the employee’s step 
indicator and calculate service time each 
pay period. This will allow you to get step 
increases and longevity increases, plus 
receive the annual pay table increase and  
any other pay changes you would have 
received if you had been working. 

 
Q: If I am on active duty during the 

December conversions of leave 
balances, am I eligible to convert my 
leave balances to cash? 

 
A: Yes, as long as you are in active pay 

status. 
 



 
WITHHOLDING 
 
Q: Child support is being withheld from 

my pay. Will the state continue to 
withhold it? 

 
A: As long as you are in an active pay 

status, all of your attachments will be 
withheld. 

 
Q: What taxes are withheld? 
 
A: As long as you are in active pay status all 

taxes, including federal, state and local 
taxes will be withheld according to the 
law. 

 
Q: What is Military Differential Pay? 
 
A: Due to SB 164, the Ohio Revised Code 

authorizes the payment of a supplement 
to those employees who are called to 
Federal Duty as a result of (1) a 
Presidential Executive Order or (2) an Act 
of Congress for a period in excess of 31 
days or (3) because of an order to 
perform duty issued by the governor. 
Each employee who qualifies pursuant to 
the above shall be paid the difference 
between the employee’s gross monthly 
wage or salary as a State of Ohio 
employee and the sum of the employee’s 
gross uniformed pay and allowances 
received that month. The supplement is 
calculated by determining the difference 
between your monthly gross state wage 
or salary and the sum of your monthly 
gross military pay and allowances. A 
worksheet has been provided by DAS to 
all agency payroll officers. You will need  
to supply this information to the agency 
payroll office to receive any differential 
pay.  

 
 Medicare, federal, state, municipal and 

school district income tax and 
attachments will be withheld as 
applicable. No deductions, however, will 
be made for retirement systems, union 
dues, fair share fees or voluntary 
deductions. 

 

 
 
RETIREMENT SYSTEMS 
 
Q: What is the status of my retirement 

system contributions? 
 
A: Up to 10 years of free service credit may 

be granted to a member who, after at 
least one year of contributing service, 
leave public employment for active duty in 
the armed forces and returns within two 
years after discharge to a position 
covered by Public Employees Retirement 
System (PERS), State Teachers 
Retirement System (STRS), School 
employees Retirement System (SERS), 
Ohio Police and Fire Pension Fund 
(OP&F), the Highway Patrol Retirement 
System (HPRS) or Cincinnati Retirement 
System (CRS). 

 
 A member must establish one year of 

service credit upon returning to public 
employment and must furnish a copy of 
the discharge or separation from the 
armed forces. 

 
For more information, please contact your 
agency’s Human Resources Office. 

 
 
LEAVE ACCRUAL 
 
Q: What types of leave accrue during the 

176 hours of paid military leave? 
 
A: Both exempt and bargaining unit 

employees accrue all forms of leave – 
sick, vacation, and personal until their 
176 hours of paid military leave expires. 

 
Q: After the initial 176 hours of paid 

military leave does any type of leave 
accrue? 

 
A: Exempt employees do not accrue sick, 

vacation, or personal leave. 
 
 Employees covered under the OCSEA, 

OSTA, 1199, and FOP contracts only 
accrue sick leave while on unpaid military 
leave. These employees do not accrue 
any other forms of leave. 

 



 Employees covered under the SCOPE 
contract do not accrue any form of leave 
while on unpaid military leave. 

 
FMLA ELIGIBILITY 
 
Q: Does my time on military leave count 

toward my eligibility for Family Medical 
leave? 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
A: Yes, time on military leave (paid and 

unpaid) is included in calculating both the 
  12 month service requirement and the 
1,250-hour work requirement for purposes 
      of the Family Medical Leave Act 
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                     For Additional Information: 
 
            Ohio Department of Veterans Services 
              77 South High Street 
               7th Floor 
              Columbus, Ohio 43215 
             Phone # 614-644-0898 
              Fax # 614-728-9498 
             877-OHIOVET (877-644-6838) 
             ohiovet@dvs.ohio.gov 
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