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Article 34.02 & 34.04 & Appendix K - Salary 
Continuation and 
Occupational Injury Leave 
Questions & Answers          

 
Q: What are the eligibility requirements for 

OIL and for Salary Continuation? 
 

A: To be eligible for OIL you must be an 

employee of the Department of Rehabilitation 
and Corrections, Youth Services, Mental 
Health, Mental Retardation and 
Developmental Disabilities, Ohio Veteran's 
Home or Schools of the Deaf and Blind and 
have suffered a physical or psychological 
(if approved for Workers’ Compensation) 
injury inflicted by a ward of the state.   You 
are eligible as soon as you become an 
employee of one of these departments.   The 
injury cannot be the result of an accident, 
misbehavior or negligence on your part.  You 
will be disqualified from receiving benefits if 
you engage in a similarly demanding 
occupation for wages or profit.   
 
Salary Continuation is a salary replacement for 
all state employees covered by the OCSEA 
contract.  The injury cannot be the result of an 
accident, misbehavior, or negligence on your 
part.  You will be disqualified from receiving 
benefits if you engage in a similarly demanding 
occupation for wages or profit. 
 

Q: How do I apply for salary continuation 

(S/C) or occupational injury leave (OIL)? 
 

A: The forms for Occupational Injury Pay 

Application/Employee and salary continuation 
are available from your personnel/payroll 
officer.  You must complete the front section of 
the application and your attending physician 
must complete the back section. Also, you 
must apply for Workers’ Compensation at the 
same time. 

 
Q: What kind of information do I provide? 

 

 

 
 
 
A: In both the applications you must provide 

a detailed statement of the cause and 
circumstances of your injury. Important for 
OIL: your statement must show that the 
injury occurred in the line of duty, was 
inflicted by a ward of the state, and was not 
the result of an accident, misbehavior or 
negligence on your part.   
 
Your physician must provide a detailed 
account of your diagnosis, complications, test 
results, restrictions, etc. The more detail you 
and your physician supply, the less trouble 
you'll have with the processing of your claim. 
 
Be sure to check the box denoting whether the 
application is an "original" or an "extension" 
application.  
 

Q: Where do I turn in the application? 

 

A: The application is submitted to your person 

el/payroll officer.  The sooner the forms are 
submitted, the sooner the process gets started.  
If you are unable to submit these forms 
personally, a member of your family or your 
representative may submit them for you.  Be 
sure to keep a copy of your application and 
have it date-stamped for your records in 
case there is any question in the future 
regarding the date you filed. 
 

Q: How are the forms processed? 

 

A: Once the forms are submitted to 

personnel/payroll, they are sent to your 
appointing authority.  Payroll completes a 
separate form, a calendar of wages, to show 
the number of hours to be paid for each day  
 
 

 



of your absence.  In addition to this calendar, 
the appointing authority also completes the 
Appointing Authority Report (ADM-4723) 
which includes a recommendation to the 
Department of Administrative Services for 
denial, approval, or investigation of the 
application.  
 
Remember, this is only a recommendation.  
Approval or denial is left to DAS. 
 
The appointing authority has 5 days to 
complete, your OIL or S/C application, along 
with the calendar of wages paid, and submit it 
to the central office of the agency involved  and 
then on to the Department of Administrative 
Services, Office of Benefits Administration. 
 
Even if the appointing authority recommends 
disapproval, the application must be sent to 
DAS for their decision. 
 

Q: Do I need to file for Workers’ 

Compensation? 
 

A: Yes, you must file a Workers’ 

Compensation claim in addition to your OIL or 
S/C application.  You need to file this so your 
physician, medication and other medical 
expenses are paid by Workers’ Compensation.  
You will not receive Workers’ Compensation 
payment of wages for the same time you will 
receive OIL or S/C, but this will start payment 
for medical expenses.  You will then have a 
claim on file in the event your recuperation time 
goes longer than the amount of time allotted by 
OIL.  
 

Q: Should I file for State Employee 

Disability?  
 

A: You should not file for State Employee 

Disability unless you've been informed that 
your application for OIL and/or S/C and for 
Workers’ Compensation has been denied. You 
have 20 days after you receive notification of 
denial of Workers’ Compensation to file for a 
claim under the disability program. Filing for 
disability before you receive denial of OIL 
and/or Workers’  
Compensation will only slow the processing of 
all applications. 
 

Remember, if you disagree with the DAS 
decision that you are not entitled to OIL or S/C, 
you may appeal. 
 

Q: Is there a time limit for filing?  

 

A: Yes, you must file within 20 days of the 

incident giving rise to the injury. It will help you 
obtain Benefits if you have filed an incident 
and/or accident report and have medical 
documentation that this subsequent disability 
was caused by your inflicted injury. 
 
 

Q: Is psychological illness covered by OIL 

and/or Salary Continuation? 
 

A: Yes, if the psychological condition has 

been made part of the workers’ compensation 
claim. 

 
Q: How much money will I receive? 

 

A: Both OIL and Salary Continuation leave is 

paid at 100% of the employee's total rate of 
pay. 
 

Q: What is maximum length of time for 

which I can receive OIL or salary 
continuation?  
 

A: If the injury warrants it, you may receive 

OIL for a total of 960 hours (nearly 6 months) 
or 480 hours for salary continuation.  In the 
case of surgery for exacerbation of a previous 
injury, you can apply for additional benefits by 
filing an application for an extension of 
benefits, if you haven't already exhausted your 
benefits. You will have to show that this injury 
or surgery is causally related to your original 
benefit application.  
 

Q: If I file for benefits, do I have to tell my 

supervisor? 
 

A: You should inform your supervisor anytime 

you are not coming to work when expected.  
The filing of forms does not automatically notify 
your employer that you won't be there.   

Q: How long will it take before a decision 

is reached on my application? 



 

A: Once the application is received by DAS, a 

decision is usually reached within the week.  Of 
course, this depends on the number of claims 
filed at the time you turn in your application 
(there are peaks and lulls in claims filing). Keep 
in mind that the appointing authority is 
responsible for sending the claim form to DAS 
within 5 days.  Failure to forward the 
application within 5 days is grievable. 
   

Q: How will I know if my appointing 

authority has sent my application on to 
DAS? 
 

A: You can call personnel/payroll and check 

on the status of your application, or you may 
call the Benefits Section of DAS (614-466-
6205) to see if the application has been 
received.  
 

Q. How will I know if a decision is reached 

on my application? 

 
A: After a decision is reached, you will be 

notified by a letter from DAS.  A copy of this 
letter is also sent to your agency's 
payroll/personnel officer. This letter authorizes 
payment for Occupational Injury Leave or 
Salary Continuation.  This will cause a check 
to be issued to you at the end of each bi-weekly 
pay period until your approval date expires. 
 

Q: What should I do about being paid until 

my application is processed?  

 
A: You may use your accrued leave. After OIL 

or S/C is approved, your leave balances will be 
restored to reflect the leave time you've used.  
However it is the intent of the new procedures 
that pay will not be missed. 

Q: What do I need to do to return to work? 

 

A: If you are returning earlier than your 

physician indicated on your application, you 
will have to obtain a release slip from your 
doctor and present it when you return. 
 

Q: How does being on OIL or S/C affect my 

step increases? 
 

A: It doesn't affect your step movement. 

 

Q: Does OIL or S/C have any effect on my 

service time? 
 

A: No. 

 

Q: Are my various insurances paid and my 

retirement contributions made while on OIL 
or S/C? 
 

A: Yes.  As usual, you pay your portion and 

the State pays their portion. 
 

Q: Will I accrue leave while I'm receiving 

payments under the OIL or S/C program? 
 

A: Employees receiving OIL or (S/C) shall 

accrue sick leave and personal leave, but not 
accrue vacation leave. 
 

Q: What are my appeal rights if I am denied 

OIL or S/C? 
 

A:  Appendix K contains a new appeal 

process.  You have 20 calendar days to 
appeal.  As soon as you are informed that 
benefits have been denied you should apply 
for Disability. 

 
Q: What if my doctor says I can't return to 

work until June 30, but my benefits are  only 
approved through June 10? Will I be paid 
from June 10 through June 30? 
 

A: No, not automatically. You should file 

another application marked "extension" and 
submit the information to confirm your doctor's 
belief that you will still be disabled until June 
30.     
 

Q: What if I remain disabled after 

exhausting the 960 hours of OIL or 480 
hours of Salary Continuation? 
 

A: You should activate your Workers’ 

Compensation lost time claim you already filed 
by filing Form C-84 with BWC. 
 



Q: If I have further questions about my OIL 

leave who should I contact? 

A: You should contact your local stewards or 

officers.  If they need assistance, they can 
depend on the resources of the Union staff. 
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